DE BOSSEN VAN SINT-SIXTUS
Start: Parking hoek Canadaweg en Leeuwerikstraat
Afstand: 4,5 km - Max 1,5 km verharde weg - aangepast schoeisel is nodig bij nat weer.
Bewegwijzering: ja
Wandeling in de bossen nabij de Sint-Sixtusabdij met herinneringen aan WO 1 en WO 2: Dozinghem Military Cemetry en de best bewaarde betonnen sokkel van een V1-lanceerbasis in heel Vlaanderen. De basis werd wel nooit gebruikt - de Tweede Wereldoorlog liep naar zijn einde toen de basis werd opgetrokken. De informatieborden brengen het relaas van de V1-basis voor een breed publiek.
Het huidige bomenbestand van het Canadabos is ongeveer een eeuw oud en bestaat voornamelijk uit zomereik en tamme kastanje. Plaatselijk vind je ook tamme kastanje, gewone es, ruwe berk, zoete kers en lijsterbes. In de struiklaag doen vooral hazelaar, Europese vogelkers, Gelderse roos, vlier en vuilboom het goed. Kijk zeker uit naar de zeldzame tweestijlige meidoorn, mispel en bosroos. Dit bos hoort net als het Sixtusbos, het Bardelenbos en het Dozighembos tot een versnipperd bossencomplex dat meestal aangeduid wordt als de Sixtusbossen, samen goed voor 220 hectare natuurschoon. Bos, grasland en akkers wisselen elkaar af en zijn een ideale biotoop voor heel wat bijzondere dieren. De poelen zorgen bijvoorbeeld voor waterpret voor de zeld-
zame vinpootsalamander, de alpensalamander de groene en bruine kikker en de roep van de wielewalen - hij in een felgeel en zij in een olijfgroen verenpak - klinkt door het bos. In de Sixtusbossen huist ook de grootste reeënpopulatie van de Westhoek. Een opmerkelijke verschijning zijn de nestkoepels (mierenhopen) van de beschermde rode bosmier, een bosrandsoort die uniek is in de wijde omgeving.
Op het einde van de wandeling, kun je rechts inslaan, je kruist de Nonnenstraat en komt uit aan een paar betonnen sokkels, daterend van W.O.I. Het zijn restanten van waar een waterreservoir opstond langs de militaire spoorlijn van de kust tot de hospitalen van de frontzone. Dit bosgedeelte werd tijdens W.O.I ontbost voor de aanleg van deze spoorlijn. Na de oorlog is de spoorlijn opgebroken en werd het bos terug aangeplant.
In het oostelijk deel van het Dozingembos ligt een speelbos van 2,5 hectare. Daar kan de jeugd naar hartenlust ravotten, weg van de paden.