Trappist Westvleteren
Van alle Belgische bieren zijn er maar vijf die de naam "trappist" mogen dragen: Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren. Enkel deze vijf bieren worden gebrouwen binnen de muren van een trappistenabdij. U herkent ze aan het trappisten-logo.
Trappist is een ongefilterd en ongepasteuriseerd bier met een natuurlijk gistings- en rijpingsproces, waardoor het zijn hele smaak- en reukboeket behoudt. Het wordt met de grootste zorg gemaakt van zuivere grondstoffen. Westvleteren kent drie Trappistensoorten, elk met hun eigen karakteristieken.
Westvleteren blond 6
(Alc. 5,8% Vol.) met groene kroonkurk is de jongste telg en werd gelanceerd ter gelegenheid van de opening van ontmoetingscentrum De Vrede. Koel geschonken, kleurt het bier lichttroebel blond met een overvloedige schuimkraag en een sterke pareling. In het aroma zijn de grondstoffen duidelijk waarneembaar, vooral mout en drie soorten hop uit eigen streek, aangevuld met een lichte fruitige toets. In de smaak overheerst het bittere. De hop blijft lang op het gehemelte hangen. Ook de nasmaak is sterk bitter.
Westvleteren 8
(Alc. 8% Vol.) met blauwe kroonkurk heeft samen met de Westvleteren Abt 12 een soort cultstatus bereikt. Dit bier kleurt donker amber en wordt bekroond met een overvloedige en sterk wandklevende schuimkraag. De geur is zoetig met fruitige toetsen. In de mond komt het bier volmondig en zoet over, je proeft als het ware de mouten, tot het kaf van de gerst toe. De afdronk is verrassend bitter en vloeit lang uit.
Westvleteren 12
(Alc. 10,2% Vol.) met gele kroonkurk is reeds een aantal keer uitgeroepen tot het beste bier ter wereld. Deze trappist, ook wel de Vlaamse Bourgogne genoemd, kleurt donker amber en heeft een stabiele, sterk wandklevende, witte schuimkraag. De geur wordt overheerst door rozijnzoetige en nootachtige toetsen. De smaak is vol en bezit een romig aroma en een uiterst rijk, caramelachtig, moutig smaakpalet, uitermate geschikt om te consumeren als slaapmutsje. De nasmaak is bitter en vloeit lang uit.
Schenk-& degustatietips
  • De Westvleteren wordt het best verticaal bewaard
  • Bewaar de trappist op een donkere plaats tussen 12 & 16°C en worden beter niet in de koelkast geplaatst.
  • Na ongeveer een jaar is de smaakevolutie volledig op gang gekomen bij de 8 en 12. Na ongeveer anderhalf tot twee jaar komen deze bieren tot zijn volle recht. Geef het bier de tijd en het rijpt verder.
  • Schenk de Westvleteren 8 en 12 niet te koud. 10 à 12 graden is ideaal om de smaak tot zijn volle recht te laten komen. Hoe kouder het bier, hoe minder smaak. De Blonde Trappist daarentegen kan gekoeld geschonken worden, maar wordt dan wel troebel.
  • Gebruik steeds een droog en proper glas in de vorm van een kelk
  • Giet het flesje voorzichtig leeg (zonder schudden) - mét of zonder gistdepot
  • Trappistenbier drink je niet, dat degusteer je!
Donkerstraat 13 - 8640 Westvleteren - T +32(0)57 40 03 77 - info@indevrede.be